3 juli-19 juli: El Salvador - Reisverslag uit Suchitoto, El Salvador van Eddy & Miranda Swart - WaarBenJij.nu 3 juli-19 juli: El Salvador - Reisverslag uit Suchitoto, El Salvador van Eddy & Miranda Swart - WaarBenJij.nu

3 juli-19 juli: El Salvador

Door: Mirened

Blijf op de hoogte en volg Eddy & Miranda

31 Juli 2008 | El Salvador, Suchitoto

Beste familie en vrienden hier onze belevenissen uit El Salvador.

Bij de grens van El Salvador duurde het nogal even voordat alle papierwerk, met name voor Herbie geregeld was. Hier kwamen we er ook achter dat onze 3 maanden visa (tot 3sept) gekregen bij binnenkomst in Guatemala geldig is voor 4 landen, CA-4!!! In 2007 is dit veranderd en dit geldt voor Guatemala, El Salvador, Hondurs en Nicaragua. Dat gaan we niet redden, we zullen dus een verlenging moeten aanvragen. Er was ook een geldwisselaar die ons geld uit Guatemala wel wilde omwisselen voor dollars. Op een rekenmachine berekende hij ons een aantal malen voor dat we 16 dollar kregen. Hier klopte iets niet. Toen iranda de machine overnam en 1 keer voor rekende was het 28 dollar, dat gaf hij ons toen en liep snel weg. Haahahha we zijn NIET GEK, natuurlijk!
Eddy was nog steeds ziek dus gingen we rap op weg naar ons couchsurf adres in de hoofdstad van El Salvador: San Salvador. We reden via een prachtige groene route langs de Pacific en hebben onderweg nog lekker garnalen en gamba’s gegeten. Aan het einde van de middag kwamen we aan bij Amado. Hij heeft ons een stukje van de stad laten zien en hier hebben we onze eerste PUPUSAS gegeten, een typisch Salvadoraanse hap. Het is een soort tortilla maar dan met vulling erin in plaats van erop, best lekker. Je kan kiezen uit kaas, vlees of bonen. Er horen een soort gele sliertjes op azijn bij, maar Ed’s ervaring heeft geleerd dat we dat maar NIET doen , tenzij je de hele nacht op het toilet wil doorbrengen…. Bij Armado kon Eddy lekker uitzieken en de site over Guatemala maken. Miranda verheugde zich op een lekkere douche, maar dat ging niet door. Er was geen warm water helaas en overdag was uberhaupt geen water van 10.00- 19.00.
Na het weekend zijn we naar Apaneca gereden langs de Ruta de Flores, de bloemenroute. Nu geen bloemen omdat die in een ander seizoen staan, maar ondanks dat was het een mooie heuvelachtige route. Onderweg kreeg Herbie plotsklap een lekke band en heeft Eddy de 2de hands uit Guatemala er op moeten zetten. Bijna op ons eindpunt van die dag werden er langs de weg gebruikte banden verkocht. Met wonder boven wonder precies dezelfde maat band, wel 2! Net voor sluitingstijd hadden we dus (weer) een reserveband en dat voor maar 30 dollar. Hopenlijk hebben we hem niet nodig….. Apaneca is een mooi klein dorpje dat met 1400m het hoogst gelegen dorpje in El Salvador is. Overdag was het warm en ‘s avonds lekker koel. De volgende dag reden we iets verderop naar Juayua waar in het centrum van het dorp een kerk staat met een zwart Christus beeld. Na Juayua zijn we naar Santa Anna een grotere stad gereden. Hier hebben we een MOISES gekocht, een reiswieg genaamd naar Mozes. Eigenlijk zijn ze van riet maar onze is van stof (roze met blauw) heel mooi. We hebben niet overnacht in Santa Anna maar zijn naar Apopa gereden waar we bij een tankstation stonden. Op het eerste gezicht een rustig plekkie maar wat een lawaai ‘s nachts zeg!!!! De hele nacht een autodisco gaande pal naast Herbie. De volgende dag was onze sticker van Belize van Herbie gestolen!!
We reden verder naar Suchitoto een klein pitoresk dorpje dat 2 maanden feest had omdat ze 150 jaar bestond. Allerlei activiteiten zoals zang, dans en markt etc.. Het was er bloedheet overdag maar ‘s avonds kwam er vaak een bui en koelde het lekker af. Hier zijn we een paar dagen gebleven en daarna vertrokken naar Ilobasco. In dit dorp maken ze typische souvenirs: een klein ei van klei met een afbeelding van het dagelijkse leven erin, genaamd sorpresa.......... We hebben hiervan een aantal gekocht en ook nog een mooi soort schilderij en een beeldje van een luierende man (zie je hier veel hihih)
Het was die dag wederom erg warm maar we reden via goede wegen en een mooie route naar Perquin. Dit dorp is het hoofdkwartier geweest van de Guerilla, deze burgeroorlog duurde 12jaar tot 1992! We hebben het radiostation bezocht waar ze toen met eierdozen de ruimte isoleerden. Ook hebben we het museum bezocht en een kampement waar ongeveer 100 guerillas verleven in hutjes en tunnels. Heel indrukwekkend.
We vervolgden onze weg op zoek naar een camping met zwembad, nergens te vinden. We werden telkens weer een andere kant opgestuurd, totdat we bijna geen benzine meer hadden. We moesten toen wel dure benzine kopen bij een winkel voor 5,5dollar per gallon. De verkoper vulde een jerrycan van 15liter, toen eddy ging afrekenen zei de man dat het 6 gallon was. Eddy kon de man er echter niet van overtuigen dat hij 4 gallon had getankt en echt niet meer! Dus moesten we 33dollar betalen. Hierna kwamen we via een zeer slechte weg aan op de camping, waar we lekker konden eten en relaxen in een hamaca. Helaas de volgende dag regende het bijna de gehele dag, terwijl we wilden zwemmen bij een waterval. Een mooie waterval, maar het zwemmen ging dus niet door. Aangezien we hier dichtbij een grensovergang naar Honduras zaten hebben we gevraagd of we deze misschien konden nemen ipv helemaal omrijden. Volgens de camping eigenaar was de weg was best goed en in Marcala, Honduras konden we wel tanken. Zo gezegd zo gedaan en we vertrokken de volgende dag op naar Honduras. En inderdaad het laatste stukje weg in El Salvador was niet zo slecht. Maar toen we eenmaal de grens over waren MAN, ook regende het vol op en wat we toen beleefden dat lezen jullie de volgende keer!!

Hasta luego de sus amigos,
Mirened

• 01 Augustus 2008 - 04:54

Mirened:

Hola amigos,
    Wij zijn inmiddels in Tegucigalpa, waar we ons globetrottertje verwachten! We doen het dus even rustig aan. 2 Augustus gaan we naar ons villaatje voor 3 weken;-)
    Adios

• 01 Augustus 2008 - 07:32

Jan Willem:

HA die Miranda en Eddy,
    Wat weer een mooi verhaal en goede foto's.
    Nu nog even maximaal uitrusten tot dat de kleine er is.
    Geniet er van.
    Tot schrijfs....

Jan Willem

• 01 Augustus 2008 - 08:14

Bote En Adrie:

Weer heel wat beleeft hebben we wel gelezen, het is hier de laatste dagen ook heel warm en vochtig.
    Wat hyve betreft, al een keer aangemeld, maar ik weet niet hoe het allemaal werkt, dus niet op jou berichtje gereageerd. We zijn benieuwd naar het verhaal van volgende keer. Hartelijke groetjes van ons beiden.

• 01 Augustus 2008 - 14:37

Henny And Carl:

Wow, very beautiful pictures, and places we will never see ourselves. We wish you all the best for the upcoming birth of the baby. We are all waiting for the next posting... as it will bring some life changing history around Aug.9th!

• 01 Augustus 2008 - 21:28

Rob En Anita:

Hey Mirande en Eddy,
    Tjonge tjonge wat is het allemaal toch weer mooi om te zien en leuk om te lezen. En wat spannend wordt het nu nu die kleine globetrotter het bijna tijd vindt om ook maar eens die mooie wereld te gaan bekijken. We wensen jullie voor straks veel succes bij het verwelkomen van die kleine globetrotter.
    Liefs van Rob en Anita :-)

ps. de vierdaagse is prima ver-lopen, het virus is toegeslagen bij Anita.

• 04 Augustus 2008 - 18:07

Radboud:

en en en en en en?????

Hoi Eddy en Miranda, nog even de laatste loodjes dus...spannend hoor, we zijn erg benieuwd. Geniet er van.
    En bevalt de villa goed?

ps Ed check je mail

• 08 Augustus 2008 - 17:57

Agnes En Jan.:

we hebben enorm genoten van jullie prachtige foto,s en het verslag wat jullie erbij hebben gemaakt. voor de komende tijd,willen we jullie alle goeds toewensen groetjes van ons

• 10 Augustus 2008 - 15:35

Ted And Ida:

prachtige foto's weer!!bedankt,ik lees en zie de foto's op Henny's blog..wy krygen je verslag niet meer.Ik weet niet wat het is...dus zo kan ik het zien.Veel sterkte M.we hopen dat het gauw komt,en een niew leven in de wereld ..we wachten af!! Liefs en veel plezier in je belevenissen,and kan niet op de volgende wachten,het word steeds meer spannend.!!

• 10 Augustus 2008 - 18:54

Ida:

Geeft niet,hoor Eddy,ik lees het ned.verslag wel van Henny's blog,daar zitten de foto's in.Ik kryg wel de engelse vertaling.Dus nog even wachten voor de baby.Hopelyk niet te lang,en veel sterkte,M,fyn dat je je zo goed voelt,rust zoveel je kan!!

• 11 Augustus 2008 - 20:01

Leandra:

Na onze vakantie kijken we elke dag even op deze site met de prachtige foto's en verhalen voor het vervolg in jullie villa in Tegucigalpa dus.....we denken aan jullie !

• 15 Augustus 2008 - 13:21

Jan Willem:

Ha die Eddy en Miranda,

Ik heb je verhaal op de radio gehoord en ook nog eens begrepen.

succes met de laatste loodjes, of zijn het nu al ponden geworden.

Een voorspoedige bevalling gewenst en tot schrijfs..

Jan Willem

• 17 Augustus 2008 - 10:16

Emmelie:

Hoi Mirened!!!!!

Hoe gaat het? Nu is het bijna tijd denk ik? Wij zijn gisteren terug gekomen snif snif, hebben goede weken gehad. Mooie foto's!

Heel veel groetjes Xxx
    Stephan& Emmelie

• 17 Augustus 2008 - 17:33

Petra:

Hee Mirened!!! Jemig, nu gaat het er toch echt een keertje van komen he'. Wow. Lekker dat jullie een mooi vast stekkie hebben uitgezocht. Klinkt goed. Hee Miranda... Ik ben zoooooooooo blij dat je weer gezellig terugkomt op EB!! Echt superleuk.
    Maar jullie eerst nog even genieten, eerst met z'n 2 en dan met z'n 3-tjes (!!!).
    Veel succes en liefs Petra

• 19 Augustus 2008 - 14:09

Fleur:

Hoi allebei,

Ik zit even op jullie reisverslag te kijken en zie dat jullie elk moment een kleintje kunnen verwachten!!!! Wat leuk!!!! Dus het kleintje wordt geen nerderlandertje?? Het ziet er echt fantastisch uit jullie reis.
    Veel succes met de bevalling. En ik hoor gauw wat het geworden is.
    Liefs Fleur
    DVD Dienstkring Utrecht

• 20 Augustus 2008 - 19:33

Marijke Brander:

Hoi Eddy en Miranda,

Van harte gefeliciteerd met jullie dochter!! Hopelijk mogen moeder en kind snel naar "huis".

Groetjes, Anne, Trienke, Anne en Marijke en bêrn.

• 21 Augustus 2008 - 09:13

Jan En Zwaantje :

van harte gefeliciteert met jullie dochter en geniet er van gr oom jan en tante zwaantje

• 21 Augustus 2008 - 13:34

Mannes En Tonnie:

van harte gefeliciteerd met jullie dochter.En we hopen dat we haar nog een keer in het echt kunnen zien. Geniet er van.groetjes oom Mannes en tante Tonnie

• 21 Augustus 2008 - 14:24

H G W EnR:

VAN HARTE GEFELICITEERD MET JULLIE DOCHTERTJE HOPELIJK ZIEN WE GAUW WAT LEUKE FOTO'S VAN DE KLEINE MEID GENIET ERVAN MET Z'N TWEEN.

GROETJE HERMAN,GERDIE

WILBERT EN ROSALIE

• 21 Augustus 2008 - 17:49

Bert En Jannie:

Gefeliciteerd met jullie dochter !!!
    geniet met volle teugen van de komende tijd, we spreken elkaar binnenkort nog wel via MSN.
    Groetjes uit Nijverdal.

• 21 Augustus 2008 - 19:55

Ome Herman En Tante :

Wij willen jullie van hartefelicitern met jullie dochter. Het was hier ook wel spannend hoor, Geniet er maar mooi van. We krijgen haar vast nog wel een keer te zien. De Hartelijke groetjes van ons.

• 08 September 2008 - 20:43

Annemieke:

heb jullie een mailtje gestuurd, wat een prachtige foto's!!!
    liefs miek